8 Lögner du intalar dig själv för att slippa sluta spela ...# 2. "Jag ska sluta, jag ska bara fortsätta tills jag ”vunnit tillbaka” allt jag förlorat!

# 2. "Jag ska sluta, jag ska bara fortsätta tills jag ”vunnit tillbaka” allt jag förlorat

Dessa orden har jag hört av fler spelberoende än jag ens kan räkna. Många av dem med avservärda skulder och förödelse på flera fronter i livet pga långvarigt spelberoende. Visserligen kan detta "argument" eller rationalisering i sig vara mycket övertygande. Det är ett åtminstonne delvis ett erkännande att spelandet inte längre är en önskvärd aktivitet och att det behöver upphöra. Dessutom existerar nu en känsla av oro över skulder som har accumulerats under processen där förluster jagas. Detta är ju inte heller bra.  De flesta spelberoende kommer nu också att förstå att om spelandet var ansvarigt för att skapa den här nivån av skuld till att börja med, finns det verkligen en överhängande risk att ytterligare spel, som ett sätt att återställa skulder, inte är en kanonlösning! Så även om det finns en uppriktig avsikt att sluta spela, handlar upphängningen här om att ha "bara den där sista insatsen" som gör att du kan sluta spela, och samtidigt sopa igen de finansiella spår som producerats under åren.  Alla kommer vara glada igen.    

Det här är naturligtvis en stor risk att ta och ett av problemen är att många spelare inte har något emot att ta den risken. Speciellt inte eftersom många bedövats i sina känslor både vad gäller värdet av pengar och i relation till att existera under högriskförhållanden.  Om du är en spelare som läser detta – kan det vara viktigt att identifiera de karaktärsdrag som eventuellt bidragit till ett starkt intresse för spel. Därmed är det inte sagt att spelberoende alltid är knutet till din personlighet - eller att varje spelare är en risktagande och impulsiv, men det finns ingen tvekan om att risktagare och högre impulsivitetsnivåer är överrepresenterade bland spelberoende personer.  Något som har backats upp av mycket forskning.

Även om du inte är impulsiv eller benägen att ta höga risker chansen är det troligt att du trubbats av nämnvärt emotionellt både till den positiva ”buzzen” och även risken som tidigare nämnt och därmed känner att det känns helt rimiligt att öka insatsen i jakt på både pengar och den hypnotiserande känsla som bjuds under spelseansen. I drogmissbruk ökar den drogberoende personen dosen och frekvensen för intag för att kunna uppnå samma magiska känsla som infann sig vid de första brukarfillfällena. 

I spelberoende representeras tolerans av faktorer såsom ökad insats, mer frekvent och frantiskt spelande, och sist men inte minst en hög nivå av desperation som leder till att den spelande ej längre bryr sig om vad de egentligen spelar på bara det finns en liten chans till att vinna

Jag har träffat otaliga individer som till en början spelat på vad de anser ett ’fokurseratä sätt med strikta begränsningar och tighta intresse områden men som senare sätter pengar på virtuella hundlopp online.  Det som i verkligheten händer är att du strävar efter ett visst mål för ditt spel, dvs vinna tillbaka £ 4500 – men allteftersom spänningen och förväntningarna stiger, och desperationen över att du ska börja vinna istället för förlora gång på gång .så förlorar du istället kontakt med vad ditt mål egentligen var.  Du arbetar inte längre med ett monetärt mål. du jobbar nu med ett "emotionellt mål". Som du säkert kan föreställa dig kommer detta att misslyckas 100% av tiden. Om du till äventyrs vinner, kommer din kommer din buzz och ökade förväntan hålla dig igång och lura dig till att tro att en fortsatt serie av vinster är högst rimlig.  Om du förlorar sa kommer istället din desperation och förtvivlan att göra det näst intill ohjälpligt att göra annat än att fortsätta att försöka. Det är en riktig fälla!   

För att återkomma till resonemanget bakom den underliggande iden att använda spel för att råda bot på spelproblemet – så brukar det låta något åt det här hållet...    "hellre ta risken och kanske vinna än att ha en garanti för långvarig och tråkig återbetalningsplan ..." och / eller "om Jag koncentrerar mig bara bättre / fokuserar på x  / väljer "rätt" maskin så ska jag nog få detta att fungera.  Det här fenomenet – kallas  ”illusion of control" . I den kliniska literaturen är detta ett fascinerande och frekvent återkommande fenomen bland problemspelare, trots att det även existerar i många andra situationer.   När det gäller spel så drivs denna illusion av en överdriven känsla av kontroll över chanserna att styra resultatet av spelet, dvs att vinna: speciellt i de fall där det finns en stark övertygelse om att man besitter "inre kunskap", erfarenhet och "skicklighet" som är tillämplig på det spel som blivit problmatiskt. Jag har haft många debatter med mina spelare över åren om huruvida deras skicklighet och speciella insikter gör någon skillnad. För er som känner att ni är positivt influlerade av någon form av skicklighet ( det finns vissa sätt att spela som innebär kompetens. Börshandel är ett exempel. Det finns andra också, men även så spelare överskattar ofta hur ofta och i vilken grad skickligheten spelar en roll)  

Tänk såhär... Er fixering på skicklighet  gör att ni missar poängen av vad som gått snett.  Den del du bör uppmärksamma är huruvida du har kontroll när du spelar eller inte!  Givetvis säger jag inte detta för att låta hård eller kritisk – men jag misstänker att om du läser detta; har redan identifierat att kontrollen gått åt skogen, och tyvärr kan jag meddela att den kommer inte heller att återkomma. Jag vet att detta inte är vad någon spelberoende vill höra.  Jag har ifrågasatts och till och med kritiserats flera gånger än jag kan räkna med arga klienter som berättar för mig att deras fall är annorlunda. Självklart förstår jag och empatiserar för situationen de beskriver. Jag skulle inte skylla någon för att de inte tar mitt ord för det. Ibland är det viktigt, om inte nödvändigt, att uppleva saker för sig själv. Jag jämför ofta denna situation med efterdyningarna av att ha dumpats i ett förhållande. Du vet att att det inte är varken gynnsamt eller smart att gå tillbaka till en Ex som skadade dig eller krossade ditt hjärta. Ändå känns det ibland som att du bara måste försöka några gånger innan du förhoppningsvis når smärttröskeln och bestämmer att den komfort du söker inte kommer från källan för din smärta. Allt du någonsin kommer få där är en kort episod av hopp, och lite av en ”headrush”. Sammanfattningsvis; Hellre än att sätta ytterligare en smärtsam cykel i jakt på att återställa förluster genom ytterligare spel, vill jag istället föreslå att du går tillbaka till ditt tidigare track record som jag tjatar på om i den första delen av den här bloggen. Om din track record inkluderar något av följande påståenden

  • En trend av att inte casha ut när du har vunnit

  • En trend av att inte kunna sluta när du ser att du förlorar

  • Återkommande till spel följande timme-dag-vecka för att försöka igen och ändå inte sluta förran du är nere på noll

.. då är det HÖG tid att inse att du förlorat kontrollen över ditt spelande och bör istället satsa din tid och dina resterande pengar på att söka professionell hjälp. Om inga pengar finns kvar kan det vara lönt att berätta för någon anhörig att du fastnat i beroende och behöver hjälp alternativt uppsöka någon av de kostnadsfria alternativ som existerar för spelberoende.

Det är ett mycket stort och svårt steg att acceptera en stor förlust precis som i andra situationer i livet.

Notera dock att detta är ett absolut nödvändigt steg för dig att gå vidare och kunna börja bygga upp igen, både finansiellt och emotionellt.